For medlemmer
Innkjøpsportalen
Annonsering
Om nettstedet
Facebook
Kontakt oss

 

Søk i nettstedet

Søk i PubMed

 


Nettredaktør:
Manuellterapeutenes Servicekontor
Telefon +(47) 22 60 17 00
Utskriftsvennlig versjon
Bedre arbeidsmiljø kan gi mindre sykefravær
2. februar 2017
industriarbeider.jpgSelv om jobben har mindre skyld i sykefravær enn de ansatte påstår, kan mye gjøres for å bedre arbeidsmiljøet på norske arbeidsplasser.
 

Skrevet av


De sykmeldte selv oppgir at arbeidsplassen er årsaken til 40 prosent av sykefraværet. Et forsiktig anslag fra forskningsorganisasjonen SINTEF viser imidlertid at forhold på arbeidsplassen har skylden for 20 prosent av sykemeldingene.

Arbeid er sunt, også når man er syk. Men det er bare sunt hvis vi har sunne arbeidsforhold. Pål Molander ved STAMI, Statens arbeidsmiljøinstitutt, mener det fortsatt er mer å gå på når det gjelder bedring av arbeidsmiljøet.

– Kake på jobben gjør ikke arbeidsmiljøet bedre, sier Molander.

Det handler mer om arbeidets innhold og organisering, og hvordan det er tilpasset til hver enkelt. Forskning viser at ansatte som har kontroll over egen arbeidsdag, sjeldnere blir sykmeldt.

Sykefravær koster det norske samfunnet milliarder. Bare i 2010 betalte staten ut 65 milliarder i sykelønn. Forskning tyder på at dette beløpet kan reduseres betydelig hvis flere bedrifter forebygger mer, og riktig.

Årsakene til sykefravær er sammensatte, men arbeidsmiljøforhold er blant dem som man kan påvirke.

Muskel- og skjelettlidelser og psykiske lidelser er de to største enkeltårsakene til sykemelding og uføretrygd. Smerter i korsryggen og psykiske lidelser står for ti prosent hver av langvarige sykmeldinger. Nesten halvparten av dette kan forebygges gjennom arbeidsmiljøtiltak.

Forskerne regner med at mer enn halvparten av rygglidelsene skyldes helsebelastninger i arbeidsmiljøet, som tunge eller feil løft. Og at omlag en av fire som får psykiske lidelser, får det på grunn av det psykososiale arbeidsmiljøet. Mange får også ryggsmerter og andre muskel- og skjelettlidelser av det psykososiale miljøet.

Les hele saken på forskning.no…

Manuellterapeuter som behandler kjeveledd
kjevesmerte_60px.jpg
Her finner du oversikt over manuellterapeuter som har fullført kurs i undersøkelse og behandling av temporomandibulær dysfunksjon, TMD (kjeveleddproblemer).
 Les mer
Dette er manuellterapi
video_bilde.jpg

Se informasjonsfilm om manuellterapi.


 Les mer

Finn manuellterapeut
manuell_norgeskart_80px.jpg
Oversikt over manuellterapeuter i Norge. Manuellterapeuter er eksperter på muskel- og skjelett.
 Les mer
Manuellterapeuter som behandler barn
aa_barn.jpg
Manuellterapeuter behandler barn med forstyrrelser i muskel- og skjelettapparatet, for eksempel asymmetri. Her er oversikt over manuellterapeuter som har tilleggsutdanning i undersøkelse og behandling av barn.
 Les mer
Til toppen av siden
Aktuelt